söndag 29 juni 2014

7. "en liten värld" - Transportsegling Västervik - Härnösand

Loggboksanteckningen för Fredagen de 30/5 var mycket påver
http://www.synonymer.se/?query=påver

09.00 avg Grisslehamn
i regn och motvind.
13.00 ank. Öregrund

Tankade diesel 20,5
Hamnavgift 200 kr

22,5 för motor
Så kan man naturligtvis uttryck en ganska händelselös resa i regn, dis och dimma. Det kändes i alla fall tryggt när sikten va så pass att bra man såg den Kustbevakningsbåt som låg nån stans i skärgården mellan Grisslehamn och Öregrund.


En egentligen ganska fin skärgård med många öar och fina ställen att ligg på. men när världen är så liten som den blir under en färd i dimma, ser man ju inte mycket av allt det fina. Skärgården söder om Öregrund kan verkligen rekommenderas.

Vi hade tänkt fylla dieseltanken full det första vi gjorde när vi kom till Öregrund. De gånger jag varit i där - 2002 och 2004 - låg det en sjötapp längst in i hamnen. Nu var den borta, så vi gick till gästbryggan.

Att man var mer "snäggen" på hamnavgifter framstod med all tydlighet, när det redan stod en dam på bryggan nästan innan i hunnit att lägga till. Det hade vi märkt även tidigare under resan på ganska många ställen. De 200 kronorna hon ville ha tycker jag i sammanhanget och med tanke på det man får i förhållande till många andar ställen, är prisvärt. Jag ville ha ett kvitto på hamnpengen och det lovade hon att komma med. Hamnvavgifterna och Dieseln skulle ägaren stå för.


Frågade om det fanns nån sjötapp och det fanns det på Marinan öster om Hamnen. Vi kastade loss med en gång och gick dit tillbaka förbi färjan till Gräsö  och fyllde tanken.

Efter att vi hade lagt till vid gästbryggan igen kom damen med kvittot på hamnavgiften. Koden till hygienutrymmena mm hade vi redan fått muntligt.


Öregrund grundades 1491 av Östhammarsborna. Östhammars hamn hade blivit oanvändbar på grund av landhöjningen.

Namnet skrevs 1492 Øregrundh. Det betyder "grusgrundet", av "ör". Detta har antagits syfta på Dummelgrundet utanför hamnen. Landhöjningen innebär att det inte finns spår av förhistorisk bosättning. Från tiden omkring 1500 kan det finnas kulturlager i svackor i berggrunden.

Från slutet av 1800-talet till andra världskriget var Öregrund en omtyckt kurort. Under den tiden byggdes många vackra hus och trädgårdar, och av de byggnaderna påminner societetshuset och många andra vackra sekelskiftesvillor om den tiden än i dag. Staden har brunnit sju gånger, men trots det är huvuddelen av bebyggelsen från 1700- eller 1800-talet.

Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder. Stadens befolkning fördubblas under sommarmånaderna.

Orten har ca 1500 invånare och är en av Sveriges minsta före detta städer. I dag finns det väl egentligen inga städer längre med stadsrättigheter.


Fyrskeppet Västra Banken vars överbyggnad lagts upp som monument på Fyrskeppsudden (tidigare Skatudden) i Öregrund sköts av Öregrunds Hembygdsförening.

Den som vill fördjupa sig mer i Öregrunds historia har mycket att läsa här.http://home.swipnet.se/~w-86149/index.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar