lördag 13 april 2013

En tur genom Smögenhamnen

Jobbar ju som vaktmästare i Smögens missionskyrka, på statens bekostnad. Ett, milt sagt, omväxlande jobb. 

De fem första månaderna var det bara elarbeten som kom ifråga. Är ju i gunden elektriker med allmän behörighet. Från att byta glödlampor till hel nyistallation i övervåningen i ett hus på Smögenbryggan som församlingen äger.

Se har det blivit allt mer omväxlandem som att byta låsar, sätta taklister, måla, lägga laminatgolv, reparera gjutna murar, klippa gräs och rensa i rabatter. Ja - jag kan inte räkna dem all. (PS 260)

När vi nu är inne på psalmsång, så blev jag inblandd i ett intressant projekt som bestod av att bygga om luftmatningen till kyrkoorgeln. Fläkten står i ett tidigare uppvärmt utrymme, men pga en del olika orsaker, bl.a. installation av luftvärmepumpar fick lokalen där pumpen mindre värme och luften till orgeln blev kallare vintertid. Detta innebar att orgeln blev ostämd när man spelade på den på vintrarna. Torbjörn Larsson - musikprofil i församlingen - började bygga om luftmatningen så att orgel fick luft från det utrymme där själva orgel står. Till att börja med var det en kontaktor som satt i vägen som jag skulle flytta, men blev snart inblanda i hela projektet.

Torbjörn initierade också ett projekt att bygga ny katafalk, två lådor som kistan står på under begravningsgudtjänsten, av en fin, men kasserad bokhylla i ekfaner från Smögen Hembyggdsförenings bildarkiv. För en annan som i regel deltar som vaktmästare vid begravningar underlättar ju den nya katafalken en del jämfört med den gamla tunga som byggdes av en lokal snickare nån gång på 1950-talet.

Varje onsdag förmiddag samlas ett gäng äldre daglediga herrar från Smögens föreningsliv - Snickargänget allmänt kallat - för att jobba på de olik föreningsloklerna. Smögens Ö-råd har ju "Spruthuset" - den gamla brandstationen. Smögens Hembyggdsförening har ett gammalt hus där Hemmbyggdsmuseet. Ett magasin där Bildarkivet är inhyst och som sig bör i ett gammalt fiskarsamhälle även en sjöbod. Missionsförsamlingen har ju Kyrkan, den gamla pastorsbostaden och ett hus nere vid bryggan "Pater Noster".


Sen äger ju en del föreningar på Smögen kapellet på Hållö tillsammans och det var under ombyggnaden av det gamla maskinhuset vid fyren, till kapell, som "Snickargänget" bildades. Samlingsplats varje Onsdag morgon är missionskyrkans bottenvåning, där även kaffet kl 09.30 avnjuts i "Ankarsalen". 

En arbetsuppgift som jag ibland får är att införskaffa material till "snickargänget". 

Vårens stora projekt, som är initierat av Smögen Ö-råd, är att anordna en vandringsled på Hästen, en halvö i väster. Inte helt lättåtkomligt  för många. Man måste nog va  lättrörlig och van att klättra i berg om man skall ta sig fram.   Med lite trappor och spångar kommer det att bli en hel del enklare att ta sig fram så att många fler kan njut av en fin promenad och den fina utsikten över havet.

Leif Larsson, på bilden, är anställd i församlingen för att bl.a. förmedla andlig spis, men han är även en hejare även på den lekamliga.  Här i färd med att förbereda fikat som skall avnjutas ute på arbetsplatsen på Hästen.


En del av det tyngre materialet hade tidigt transporterats ut med båt, men sedan hade man burit ut verktyg och det materialet som behövts. Men det hade blivit allt mer som skulle ut, så nån kom på att det var läge att börja transportera så mycket som möjligt med båt.

Fick i uppgift att plocka ihop det som behövdes och transportera ner till fiskhallen, där Torbjörn Larsson skulle möta upp med en lånad båt. Lånad av Jan Hansson, plast-Jan, för att skilja honom från de andra med samma namn på Smögen.

I vänta på att Torbjörn skulle ta sig från "Sunt" till fiskhallen fick jag möjlighet att fång ett par båtar på bild. "Saibon" som är ett känt namn på en fiskebåt från "Gravarne" och Görans Hanes "nya" båt som bär det legendariska namnet "Soten". http://thallatha.blogspot.se/2011/09/en-pen-tur.htmlPå andra sidan av hamnen såg det  inte sig likt ut. Borta var den byggnad där Bobo Syvertsens segelmakeri haft sina lokaler och det hade kommit upp en betydligt större rödmålad byggnad som syns över aktern på "Soten". Från att ha varit ett industriområde omvandlas Kleven allt mer och mer till bostäder för "badgäster".


En vy inåt hamnen. Den gamla fiskebåten Asta har legat över vintern i Smögenhamnen
En "pen" träkoster ligger vid en  bryggan. Måste bara ta ett kort till på den.Längst in i Smögens hamn finns en en smygväg för att komma på utsidan Smögen för mindre båtar. Det kallas just för "Smyghålet".Målet för båtfärden ligger rakt fram i bild. Kan även konstatera att "Smögrarne" ofta ligger i framkant. Vågbrytaren, bryggan som avskiljer barnbadet från havet har ett däck helt i glasfiberlaminat. Det är nog "Plast-Jan" som varit framme.Pastorn i missionskyrkan Leif Larsson är en man som vill verka men inte synas, som framgår av bilden på undertecknad, som borrar ett hål i det bohuslänska graniten. Hålet var avsett till fäste för trappen som syns till höger i bild. Som stöd har jag seglarkompisen Erik Olsson och Leif som man bara ser benen på. Berget var ganska brant och det var omöjligt att stå där utan stöd.Torbjörn Larsson drar i den sista skruven på den ljugarbänk runt kumlen som han byggt tillsammans Rune Johannson. Rune har naturligtvis snabbt satt sig ner på bänken för att prov och testa att den håller. Rune är ordförande i Smögens missionsförsamling och är också arbetsledare för "snickargänget" tillsammans med Leif Larsson, som tog bilden.
Större delen av gänget  som var ute och jobbade med leden den här dagen, samlades på den första spången som började bli klar för provbelastning och gruppfoto. Från vänster Torbjörn Larsson, Leif Stenman, Erik Olsson, Erling Larsson, Rune Johansson och undertecknad som försöker ta loss en skadad skruv. Leif Larsson höll i kameran och Anders Svensson hade redan hunnit återgå till sitt jobb med en av trapporna. Leif har dock mailat över en bild på Anders i full aktion med svedjebränning som utfördes den första arbetsdagen på leden - långt innan det allmänna eldningsförbudet.

Kent Haglund, som håller på med att förbättra en gång med stenbeläggning och lite stentrappor hade varit ute en sväng. Sen saknades det ett antal gubbar, som vanligtvis är med och jobbar med vandringsleden, just denna dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar