söndag 19 februari 2012

Båtmässan i Göteborg

Så har det varit båtmässa i Göteborg igen - vintern 2012.

Trots min aversion och ambivalenta inställning till båtmässor, har jag i stort sett varit på de flesta båtmässor de senaste åren. Var tom på Scandinavian boat show i Stockholm i november. Orkade dock inte delge mina erfarenheter därifrån. Hösten var ju en period med lite båtrelaterade upplevelse för min del och även en släng av skrivkramp.

Möjligtvis beror det på mig och min inställning att jag tyckte att båtmässan i Göteborg var en aning rörig. Kommer man då in via en igång och in bland en oändlig mängd motorbåtar så ger det ju inget direkt lyft åt det intrycket.Som tur var fick jag ganska snart se en skylt som piggade upp avsevärt.Trotts att jag i stort sett lämnade träbåtslivet i samband med höststormen 1969 är det ändå en lisa för själen med träbåtar. Jag skulle visserligen inte vilja ha nån själv. Klara ju inte ens av de plastbåtar jag har, men trä är är ändå ett underbart material.

Jag hade inte förr kommit in i Vetteranbåtshallen förrän jag blev överfallen av en man som ville sälj en eka till mig. Ja det var ju en lott på ekan han sålde, men han var "helt övertygad" om att jag skulle vinna den. Han skulle ringa och så kunde jag komma och hämta den på Söndag. Jag tyckte att jag kunde ta med mig den med en gång, medan jag ändå var i Göteborg, men se det passade inte. Märkligt.

Det var en "pen" eka. Lite drygare än den ekan jag ägde några år i min ungdom. Jaja - 20 kr kan man väl satsa - det var ju helt klart att ekan skulle bi min och hundra kronor skulle jag nog åtminstone kunna få för den om jag sålde den vidare - eller!?

Blev på samma sätt uppmanad att köpa en lott på en lite större gaffelriggad träbåt på förra årets "Allt för sjön". Killen som sålde lotten var lika övertygande om att jag skulle vinna båten. Han lovade tom att segla hem den för mig. Talade visserligen inte om att det i runda slängar var 600 distansminuter. Han borde varit framme i Kungshamn för länge sen.Direkt till höger när man kom in i Veteranbåtshallen stod en gammal folkbåt i skick som ny. 


Orust Båtbyggarutbildning i Henån har under året renoverat  folkbåt nummer 181, Chi-Ba-Ba från 1948 som byggts på varvet Harry Hallberg i Kungsviken. Hon är som ny och säljas till högstbjudande på auktion. All budgivning sker på www.auktionet.se och intäkterna från försäljningen går oavkortat till Barncancerfonden.Ytterligare ett antal vackra träbåtar fanns i hallen, vissa under renovering.
Längst bort i Veteranbåtshallen höll modellbyggarna till. Träffade på en Smögare, som alltid har varit en träskalle. Började som snickare och är idag en inbiten modellbyggare. Visserligen ser han lite dimmig ut på bilden, men misstänker starkt att det beror på en slarvig fotograf. 
Denna Smögare har två förmildrande omständigheter. Han är halvt om halvt Gravare på mödrenet och så har han fin motorseglare. Mycket finare än min, men ändå med vissa likheter. Att han har samma efternamn som jag vet jag inte om det är så förmildrande.

Ute i stora stora hallen hittade jag repslagarna, som ju väl hade passat ihop med veteranbåtarna. De behöver ju ganska lång monter för att kunna visa sina konster. Alltid lika intressant att se hur ett rep blir till.

Kollade runt lite som hastigast på båtarna i stora hallen, utan att det satte nåt större avtryck.


Efter en del letande hittade jag trappan upp till hallen för tillbehör. Det är kanske det jag tycker är mest intressant.
En Tångare fick jag se nästan med en gång. Rolf - som tidigare ägde Kungshamns Marininredning och som under många år både sjösatte och tog upp mina båtar. Nu hjälpte han till i sonens monter. Sonen är ägaren till Hedbergs Industri i Västra frölunda som säljer färgen Double Coat. Nu hade man även tagit in en del andra produkter i sortimentet, bl.a. ett vindkraftverk - Superwind, som påstås va ett ljudlöst vindkraftverk. 
När jag köpte Thallatha monterade jag en liten Vebasto luftvärmare. Har från början även tanke på en liten Glembringskamin med vattenburen värme. Det fanns ett utrymme där jag tänkte att det skulle gå att sätta värmaren. I och med att jag installerade den nya motorn försvann det utrymmet. Det är ju där motorn sitter idag. Däremot började jag tänka i lite andra banor. Sätta kaminen i hörnet på bänken till dinetten rakt ovanför där jag tänkt sätta den tidigare.
Glembring var ju återförsäljare för Reflekskamninen men började tillverka en egen kamin efter samma koncept. I dag är det Viking Yachting AB, även med adress Västra frölunda, som är generalagent för Reflexkaminerna. Ett besök i deras monter och det visade sig att även Reflex har en lite modell som har ungefär samma mått som Glembrings minsta. Även den med 70 mm skorsten. Dessutom satt skorstenen på kaminens topp, vilket ju är en fördel för min del. Dessutom har denna lilla Reflexkamin något högre effekt än Glembrings motsvarande. Det är alltid intressant att fundera över nya projekt i båten.


Vänerhamnar är ett samarbetsprojekt mellan gästhamnar & marinor i Vänern. De hade en monter på mässan där de informerade om sjölivet möjligheter på mässan.

Den "sprallfärska" boken Vänern och Vättern fanns till försäljning och då jag känner en dragning åt det hållet, jag har ju barn och barnbarn i Karlstad, köpte jag boken.

Lars Granath, som ju är inblandad i bokens tillblivelse, fanns i montern och vi fick en trevlig pratstund.


Steget var inte långt till Nils Malgrens monter. Förhörde mig lite om epoxyns farligheter och fick också en del andra tipps i epoxyarbetets ädla konst.

Hjertmans monter är ju ett måste, vare sig det är i Göteborg eller Stockholm. Det brukar ju va samma personal oavsett vilken stad mässan är i. De "goa gubbarna" från Göteborg. Handlade inget, men tjötade en del. Bl.a. med Göteborgsbutikens riggspecialist.

Min gamla Komma´s havnelods nån gång från början av 1990-talet hade sett sina bästa dagar. Den hängde knappt ihop och den blev inte bättra av att jag tappade den i vattnet en höst när jag skulle bära iland den. I Naut´s monter hade de den nyaste till salu. Tog på mig spenderbyxorna och köpte mig en ny.

Kände att det var dags för eftermiddagsfika. Trängdes vi försäljningsdisken med ett par killar. När jag satt mig vid ett bord kom de och frågade om de fick slå sig ned. Den ene kände min svåger efter att ha jobbat ihop med honom på en båt i Kungshamn. En mycket trevlig pratstund. Det visade sig även att de kände en av mina kompisar mycket väl och tyckte väldigt mycket om. Dessvärre fick jag meddela att han avlidit för nåt år sen i allt för tidig ålder.


Gjorde en sväng genom hallen där nere och gjorde en hastig kik igen på segelbåtarna. Hamnade därefter i Maringuidens monter och fick en trevlig pratstund, först med Lena och Suzanne och sen med den nygamle ägaren Dick.
Till slut känns det som att man fått nog av mässan och man kan dra sig hemåt. Trots allt så var jag ganska nöjd med min dag i Götet. Hade fått en del tipps som jag kan ha nytta av och två nya böcker.

På vägen hem började jag fundera på hur jag skall lägga upp spelet för att kunna gå på båtmässan Allt för sjön i Stockholm i början av Mars.

Har med avsikt (trot den som vill) väntat med att publicera detta inlägg. Jag ville ju ha med hur jag hämtade hem ekan som jag skulle vinna. Killen som sålde lotten skulle ringt redan för 14 dagar sen, men han har inte hört av sig ännu. Misstänker att jag kastat bort 20 kr helt i onödan. Lita aldrig på en försäljare och definitivt inte på båtmässan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar