lördag 21 maj 2011

Gotska Sandön 2010, avresedagen

Ännu en strålande dag -  vår sista på ön - för denna gången.


Äta frukost, fixa maten för dagen, packa ner resten för hemresan, städa ur vårt rum.Packningen som skulle direkt till båten lägger man på en av de gröna vagnarna. Fast man måste ju förstås lägga den på rätt vagn. Den ena för de som skall till Fårösund och den andra för oss som skall till Nynäshamn. Men de är tydligt märkta, så är man inte alldeles "förörad", så skall det inte va några problem. Det är framför allt skönt att slippa bära.

Anslaget anger att båten till Nynäshamn lägger till vid Las Palmas 16.45Vi går "Prästvägen" ner mot västra stranden. Sedd från dynen så sträcker sig de fina sandstranden hur långt som helst åt bägge hållen.
Lite mer sjögång än de andra dagarna och en hel del måsar när vi närmar oss Bredsandsudden i norr. Det rörliga sandrevet som sträcker sig flera hundra meter ut i havet. Revet syns långt ut i det klara vattnet  när det är lugnt.

Spår av fåglar i sanden, men även en död plattfisk. Att den har fått vara ifred för måsarna.Trots att fyrens lyshöjd över havet är 41,6 meter, ser man den nästan inte från Bredsandsudden.

De första större stenarna vi stötte på efter den fina sandstranden fick bli vår första fikaplats för dagen.


Efter fjolårets vandring längs stranden mot Las Palmas, valde vi att gå upp mot fyren och ta en av de hårdpackade vägarna söderöver.

En liten spindel drog till sig min uppmärksamhet.Utväxten på trädet satt i lagom sitthöjd om nån skulle vilja sitta ner och vila sina trötta fötter.


Blått och Gult om den svenska flaggan.Efter ca 5 km promenad närmade vi oss Las Palmas och hittade ett skapligt ställa att slå oss ner i väntan på båten.Vi var ju i mycket god tid. Trotts att besöket på ön har varit mycket angenämt, vill man ju inte missa färjan i alla fall. Till slut kom hon, en aning försenad. Enligt besättningen på "Gotska Sandön" så la man ner ganska mycket jobb på att leta reda på passagerare som saknades så att de inte blev kvar på ön.Först skulle passagerarna från Fårö med sin packning iland. Sen lastade vi vår packning med langarkedja innan det var dags att embarkera och båten kunde avgå mot Nynäshamn.
Gotska Sandön försvinner allt mer men det dyker upp den ena segelbåten efter den andra. Gottland runt med båtarna länsande mot Sandhamn med spinnaker.

Fyra härliga dar är till ända. Vi har mycket kvar att se på ön. Hoppas att vi får möjlighet att komma tillbaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar