onsdag 29 januari 2014

I stället för "ESTELLE"

Thallatha´s enda båtgranne har legat på platsen innanför näst lika länge som Thallatha. Det var först när kronprisessan Viktoria och Daniel`s nyfödd dotter fick sitt namn - "ESTELLE" - som jag la märke till vad grannbåten hette.

I början på December var jag nere och tittade till Thallatha, när båtgrannen och hans pappa kom. Han skulle ta upp "ESTELLE". Vinterförvaring på land för första gången sen han köpte båten. Jo det gick bra om jag la mig in på hans plats. Den är ju en aning mer skyddad.

Sen dess har det blåst småspik, med kulingvindar från öster - dvs rakt i aktern på Thallatha. Under Januari kom jag igång med lite jobb på Thallata. Började få dåligt med dieselolja, men det var inte läge att gå ut till Smögen för att tanka, med tanke på väder och vind. 

På Fredagen - exakt en månad efter julafton - var det så perfekta förhållanden som det kunde bli. Startade motorn, drog på mig flytoverallen, kastade loss och satte kursen mot Smögen.

Första gången i år som Springets småbåtshamn försvinner akterut.

Passagen genom Tångens badplats är ju öppen större delen av året. Det är bara några månader på sommaren som pontonbryggan över till Klåvholmen spärrar vägen. Några badande såg jag dock inte, även om det från och till har förekommit att viss badat varje dag, hela året.
Sjöbodsraden i slutet av passagen genom "Tångens badplats" var vykortsvackra i solljuset.Några nöjesbåtar såg jag inte på hela färden. Den enda var motorseglaren "Yvette" som som alltid låg på sin ordinarie plats.Längst ner i söder ligger Hållö med sin fyr, vandrarhem, kapell och naturrum och så förstås en storslagen natur. Klickar man på bilderna så kommer de upp i lite större format.

Ett och annat "väle" fans fortfarande kvar.

Smögenbron syns på andra sidan "Väståre sunt"


Inloppet till "Nya hamnen"  lika vykortsvackert i solen. När jag nästan var inne i hamnen mötte jag en liten fiskebåt och jag fick hastigt hålla styrbord,Förtöjd utanför Nordens skeppshandel.

Thallatha har legat med aktern och badstegen mot vind och sjö. Det hade byggts upp en del is på "badstegen".


Det låg en lotsbåt vid Smögenvarvet. Precis när jag skulle lämna hamnen kom en annan lotsbåt, så jag fick stoppa upp och släppa honom före mig när han gick in till varvet.


Nån bild hann jag aldrig få på den andra lotsbåten, men väl hans kölvatten.


Skuta tog in vatten utanför Hållö. Larm 11 jan 02:30 RS Smögen.

Kunde ta sig in till Guleskärskajen för egen maskin enligt uppgift.. 

Misstänker att det var denna båten.Väl tillbaka till springets småbåtshmn tänkte jag backa in på grannbåten "Estelle´s" plats. En uppgift som var helt omöjlig att utföra.

La fast min ankarolina med bojgripen i den yttersta Y-bommen på nästa pontonbrygga och lät vinden driva ner Thallatha mellan Y-bommarna, medan linan höll upp fören.
Så ligger till slut Thallatha väl förtöjd och avfendrad  i avvaktan på att vintern skall övergå i vår.

1 kommentar:

  1. Hei! Fra Norsjøen på jobb :-)

    Det er meget kjekt/interessant og lese din blogg!

    MVH. dag (Vurderer kjøp av Fjord 28 cs)

    SvaraRadera