tisdag 7 januari 2014

Alltid något sa kärringen..................


Av någon anledning har min skrivklåda minskat betydligt. Inte för att det saknas ämne att berätta om. Skall försöka bättra mig och till att börja med skriva klart om vår Vänerseglats och om de platser vi besökte. Blogginläggen blir ju en form av loggbok över min seglatser och annat arbete. Förr skrev jag i en vanlig anteckningsbok varje kväll när jag var ute och seglade. En del av de berättelserna finns tidigare i bloggen.
Vaknade tidigt som vanligt. Tog det ganska lugnt till att börja med. Efter frukost lyfte jag på durken över motorn och tittade på eländet. Kollade på propelleraxel. Det såg ut som vanligt, fast jag såg bara den bulten som satt överst. Jag vet att jag tänkte."konstigt" är det bara två bultar som håller propelleraxeln. På alla andra båtar som jag har haft har det varit fyra. Men det såg ok ut annars. Bilden är tagen när jag byggde om inredningen och höjde durken en aning i samband med motorbytet. Det har inte blivit mindre slangar mm över propelleraxeln sen dess.

Startade motorn. Ljudet från i går kväll var bort. Backade lite på tomgång. Ljudet var där igen. Eftersom jag låg som tredje båt drog jag med mig hel paketet och det var ganska trångt mellan båtarna. Körde lite försiktigt fram och la sen motorn på tomgång. Ljudet fanns hela iden, fast inte så illa som när jag backade upp kvällen innan.

Gick bort till hamnkontoret och förklarade mitt problem och frågade om det fanns nån motorverkstad i närheten. Jo det fanns en, en liten bit österut. Jag fick en karta. Betalade hamnavgiften för kommande natt, men eftersom jag hade problem slapp jag att betala för den gångna natten. Anledningen till att det var så mycket båtar var att det skulle bli Bluesfestival på helgen.

Promenerade bort till Marin & Fritid och frågade om de hade nån montör som kunde titta på på min motor och göra en bedömning av vad det kunde va. Jo det kunde titta på mitt problem - om tre veckor. 
Ringde Anders, som monterat motorn, och diskuterade saken med honom. Han frågade om propelleraxeln. Jo den var ok. Han tyckte att det var otroligt att ett nytt backslag skulle rasa så snabbt.

Ringde och pratade med Rodahls marin i Lidköping som också tyckte det var konstigt att en sånt nytt backslag höll på att rasa. Det hade de inte varit med om förr, men de kunde skicka mig ett nytt om jag bytte själv - det skulle inte va nåt märkvärdigt. Tyckte det var lite osäkert att bara byta på vinst och förlust. Hade känts bättre om nån som har en hum om motorer kollade. Om jag seglade till Lidköping kunde killen jag talade med komma ner en kväll efter jobbet och kolla.

Ringde Anders igen, som i mellanperioden hade pratat med Rodahls marin. Anders hade en tanke om vad det kunde va. Han hade fruktansvärt mycket att göra eftersom han skulle gå på semester på fredag. Detta var en onsdag. Anders skulle kunna komma upp på söndag, men han ville att jag skulle lossa propelleraxeln och köra motorn med backslaget i olika lägen.

Anders är en glad och pigg grabb. Bilden är från den Februaridag när han var klar med motorinstallationen och isen började lägga sig.
Dags att hämta frugan vid tåget. Jag kände mig oerhört stressad. Fast kommunikationerna mellan Kungshamn och Åmål är otroligt bra nu för tiden. Hon kom på utsatt tid. 

Tillbaka i båten efter en promenad på stan med mat på en restaurang och inköp av mat för några dagar i båten. Började dra undan allehanda slangar och surra fast dem så att jag bättre kunde komma åt och lossa propelleraxeln. När jag la mig ner och kom åt ordentlig - både att se och känna - kunde jag konstatera att jag inte behövde lossa nån propelleraxel. På en bult - den som satt överst - hängde muttern bara på ett par gängor. Resten bultar och muttrar låg på kölen. 

Satte tillbaka dem och drog fast. Provkörde. Problemet var borta. Det var propelleraxeln som lossnat. När jag hade kört på tomgång vibrerade flänsarna mot varandra. När jag gick i marschfart tryckte  propellern axel framåt och ljudet upphörde. 

Ringde Anders och talade om att han kunde ta semester i lugn och ro - åtminstone för min del - och att han slapp att åka till Åmål. Anders tyckte att jag skulle skaffa muttrar med låsbrickor i. Pratade med personalen på Hamnkontoret. Nån riktig järnaffär fanns  inte på gångavstånd. Gick bort till Marin och Fritid. De hittade 4 st muttrar i rätt dimension. Muttrarna fick jag.

Bluesfestivalen skulle gå av stapeln av stapeln i Marin & Fritid´s hall - där de förvarade båtar på vintern.


Fram i kvällningen kom det en Maxi 95 och la sig på utsidan som 4;de båt.

Alltid något sa kärringen som fick se Åmål 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar