tisdag 22 maj 2012

Upptagning

Den nya motorn hade ju hamnat där oljetanken satt. Oljetanken fick följaktligen hamna där den gamla motorn tidigare suttit. Jobbade från och till med att såga ur den gamla motorbädden så att tanken kom så långt ner som möjligt. När jag kapat ur tillräckligt fann jag att intaget till motorns kylvatten satt förfärligt dumt. Dels tog kulventilens handtag i tanken  när man skulle öppna och stänga och dels var platsen ett bra ställe att ha batterierna.Skulle jag flytta  intaget in i däcksalongen och plasta igen det gamla hålet, var jag tvungen att göra det innan jag monterade in tanken. Annars skulle jag inte komma åt.

Gjorde upp med Olofssons Marinteknik om dag för upptagning. Började riva täckningen över sittbrunnen. Jag har använt samma presenningar i 4 år. När jag drog av den översta så lyckades jag riva av den i två delar. Den hade väl sett sina bästa dagar och solljuset, vinden  och tidens tand tar väl även på en halvbillig presenning. 

Dagen som jag valt för upptagning kom inte med nåt strålande väder.  När allt var klart för avgång och jag hade kasta loss alla förtöjningsändar utom det två aktersta som går från två stolpar ute i vattnet, var det svårt att dra ut Thallatha. Propellern roterade på tomgång framåt. Det gick heller inte att lägga in backen. Misstänkte reglaget inne i däckssalongen. Hur jag än försökte lyckades inte fixa det, så jag ringde på Anders. Han kom på en kvart. Han gjorde precis det jag försökt att göra och hade fixat reglaget på en minut, så att det gick att köra med det yttre.

När han hade klivit iland för att åka tillbaka till Smögen, sa jag till honom lite på skämt, att " är jag inte ute på Smögen om en timme, så får du ringa efter sjöräddningen"
"Det är lungt" svarade Anders "Det är jag som har jouren på sjöräddningen" winkDet regnade ganska rejält när jag gick ut till Smögen på Torsdagseftermiddagen. Men jag kunde ju i alla fall stå inne och styra större delen av resan.

Väl ute på Smögen så gick upptagningen nästan snabbare än jag hann och säga "Gaffeltruck". Det regnade och jag spände upp en tillfällig tesenning över sittbrunnen. Det hade inte blåst så mycket när jag gick ut till Smögen, men vinden hade börjat öka allt mer. Det låg en stormvarning för Lördagen, och jag hade funderat på att plocka ner förseglen. Nu hann jag inte det innan Thallatha stod på land och jag avvaktade lite. Det är inte helt roligt att gå fram på fördäcket när båten står på land utan en stötta under fören.


Började i alla fall att lossa bottengenomföringen. Det var ju bara knappt två år sen jag monterade en ny och det gick lätt att lossa. Medans jag låg nere i det gamla maskinrumet och skruvade, började Anders att titta på motorreglaget o däcksalongen. Det var det som var trasigt och han satte dit ett nytt.

När jag fått loss bottengenomföringen, hade jag egentligen tänkt börja slipa ur runt hålet och plasta igen det från inidan, men det regnade så mycket och presenningen gav inte tillräckligt med skydd, så jag började att borra ett nytt hål i ett av stuvfacken - det aktre i däcksalongen - på sida på motorrummet.


När hålet var uppsågat, visade de sig att tjockleken på Thallathas skrov även här är tillräckligt - 15 mm. 

Plasten var billig på 1970-talet och hon är en stabilt byggd dam.

Monterade ihop delarna, men väntade med att dra fast det hela.Jag hade glömt sikaflexen hemma.


Fredag morgon började jag att slipa ur på insidan runt hålet till det gamla intaget. Slipade mest på insidan. Det är ju mycket lättare att plasta uppifrån och tjockleken på skrovet är ju även här 15 mm. Tätade hålet med silvertape på utsidan och fyllde upp med lite toapapper och en plastbit från en glasspaket inifrån så att det ungefär kom upp till dit jag slipat. Klipte, eller rättare sagt skar till glasfiberväv och plastade igen hålet från insidan. Mitt ojefyllda element ölades på plats över lagningen.

La på redigt med Sikaflex runt bottengenomföringen på den nya platsen och drog fast det. Luckan till stuvfacket har blivit ganska smal, så det är lite besvärligt att jobba där när man behöver bägge händerna. Men med en hel del trixande fick jag i alla fall dragit fast bottengenomförningen.

Borrade hål i skottet in till motorrummet och drog om slangen till kylvattnet och anslöt den till bottengenomföringen. Straipsade fast slangen snyggt och prydligt som jag tidigare gjort med de andra slangarna i systemet. 

Fredagseftermiddagen ägnade jag år att bottenmåla större delen av botten. Några fläckar lämnade jag där arbetet inte var klart, och allt som skulle peselmålas plus under kölen där det inte hade torkat.
Lördagen inleddes med att slipa ur på utsidan där jag höll på att sätta igen det gamla hålet till kylvattenintaget och att laminera upp till rätt tjocklek. Tanken var ju att Stefan skulle ta hand om rengöring och vaxning och polering, men han hade inte hunnit under fredagen. Tvättade av skrovsidorna med Jiff och polerade 10 cm över vattenlinjen för att jag skulle kunna måla vattenlinjen. Har ju sen 1980-talet haft den vanan att jag målar min breda blåa vattenlinje med bottenfärg.

Avslutade Lördagen med en lätt avslipning av det igensatta hålet och la på epoxyspackel som jag blandade av epoxy och microbalonger. Tänkte slipa slätt på söndagskvällen och göra färdig bottenmålningen då och det är ju bra om lagningen får så lång tid som möjligt på sig att härda.
Var ute vid båten tidigt på söndagsmorgnen. Maskerade upp och målade den blå vattenlinjen. Var hemma igen på mindre än två timmar.

Fram på söndagseftemiddagen kunde jag inte hålla mig, utan åkte ut till Smögen, slipade av lagningen och bottenmålade resten av båten.

Måndagen kom med skitväder som väntat. Det blev uppehåll, så att Stefan kunde vaxa över skrovet, medan jag fixade till en del saker inför sjösättningen. Vi kom överens att sjösätta tisdag eftermiddag då vinden skulle ha mojnat.

Bilden med Stefan hanpolerandes Thallatha är tagen på tisdagen strax innan sjösättningen. Klagade på att han fuskat med poleringen precis där sladden gick ner från sittbrunnen. Han kunde inte först inte förstå varför jag klagade, förrän jag ropade på honom och tog kortet.

Sjösättninge gick fint. Låg kvar en stund i "Tobbakshålet" och fixade lite ombord innan jag satte kurs mot Springet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar