torsdag 26 april 2012

Durkhöjning

"Medan limmet torkar" hette ett TV-program för länge sen. Ett barnprogram tror jag det var. Har för mig att det var nån gammal snickare som berättade historier ur liven " medan limmet torkade".

Googlade och hittade i alla fall något. Tydligen en film med manus, tekningar och speakertext av Stig Claesson - SLAS En PDF från Svensk Filmdatabas http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=19199&type=MOVIE&iv=PdfGen


Jag hade lagt ett par lager epoxylaminat på den gamla motorbädden och i väntan på att epoxyn skulle härda började jag kika på hur jag skulle bygga upp den nya durken och det nya motorummet under däcksalongen.

Den gamla durken låg ett antal vinkeljärn i alumimium, som del var längsgående och dels att fast i de skott som fanns under durkarna.


För att få bort oljetanken och få plats med motorn måste ett längsgående vinkeljärn i mitten pluss ett skott bort. Som syns på bilden fick motorn plats med ett nödrop. Anders hade kommit fram till att det skulle bli 1 cm upp till den gamla durken. Det stämde ganska exakt om man bortser från att tempgivaren för kylvattnet och gasreglaget stack upp över angivet mått.

Den del av durken där det satt inredning ovanpå stack ut ett par cm från inredningen och den 15 mm tjocka lösa durkarna låg mellan dessa utstick.

Eftersom jag ville ha en ny hel durk  över motorn och några mindre durkbitar över var och ett av de facken som skulle bli när jag blev klar, bestämde jag mig för att lägga den nya durken ovanpå de utstick som fanns. Detta skulle ju höja durken 15 mm. Då jag är lång vill jag ha så stor ståhöjd som möjligt, men 15 mm höjning av durken får jag ju acceptera.


Det första jag gjorde var att flytta vakumventilen och den avluftning av hylsan som Anders hade placerat i aktre stuvfacket i dinetten.  Jag visste ju redan innan Anders placerade grejerna där att jag inte ville ha det så. Platsen där detta kunde sitta var så full av diverse prylar att jag tycke det var bättre att Anders gjorde som han ville så att han blev klar med sitt jobb. Såna smådetaljer är ju lätt att fixa i efterhand. Tog ett hål i skottet mellan det gamla och nya motorummet och drog slangarna den vägen. Tyckte jag fick till en ganska snygg slangdragning. Snygg och snygg - allt är ju relativt.Flyttade också sjövattenfiltret till samma plats. På andra sidan skottet, i det nya motorrummet. Måste även flytta sjövattenintaget till motorn. Det gamla sitter i vägen för dieseltanken, mem då måste jag ta upp båten, så det får dröja ett tag.


Började med att montera ner fotsteget i nedgången till däcksalongen, ramen till sittbänken som stack ut över motorn samt underligande durk. Det blev betydligt bättre med plats runt motorn, men en hel del besvärligare för en gammal "stöpplebent" man att ta sig in och ut ur däckssalongen.

En längd 50x50 mm aluminiumvinkeljärn inköptes på BIKAB ett företag i Kungshamn som är specialister på rostfritt och aluminium. Anledningen till att jag handlade av dem var ju att de ligger ganska nära. Passade också på att köpa en längd 30x30 mm aluminiumvinkejärn. BIKAB svetsade ihop en vinkel som stöd för ett hörne på den ena sittbänken i salongen av en bit av 30 mm järnet - ja ni får se längre fram,

Monterade två längsgående vinkeljärn på var sida om det nya motorummet. pluss lite kompleterande bilar både horisontellt och vertikalt som underlag för durkarna och de nya skotten.


De gamla durkarna sågades till och blev bl.a. till slott i det nya motorrummet. Innan jag kunde skruva fast det tvärgående vinkeljärnet var jag tvungen att få dit en skiva Porolon - Ljuddämpande skivor. En tur till Norden, men de hade inget hemma. Fortsatte ut till Smögens Marin. De brukade heller inte ha hemma, utan tar hem på beställning, men de hade en 30 mm skiva liggandes. Köpte den de hade hemma och beställde ytterligare fyra.

Delade skivan på mitten och det var precis att den var tillräckligt stor att jag kunde fortsätta arbetet sen jag monterat bitarna. Aluminiumfolie på framsida och klister på baksidan.

Från aluminumvinkeljärnet på tvären och akterut blir det en fast durk. Skar av skivan tre cm så att jag kan lägga in en bit porolon ovanpå. Då ramlar den i alla fall inte ner i ändarna. Men det får bli senare när fått skivorna jag beställt. Att få dit den biten skall inte bli allt för besvärligt trotts att durken kommer att va fastskruvad ovanpå.

La på den gamla durken och ritade av. Tog till så mycket att durken kommer att täcka över kanten på Porolonen.

Tidigare fanns det ett utrymme under denna durk som inte gick att komma åt, men som man med en viss akrobatisk övning kunde kika in i via durken som täckte över utrymmet där hydralmotorn satt. Nu har ju jag satt upp skott runt motorummet, så det går inte att komma åt överhuvudtaget.

Ritade på en så stor lucka som möjligt och sågade ur. Hade köpt några aluminiumplåtbitar när jag var på BIKAB just för ändamålet.
Kruvade fast dem i hörnen som upplag för luckan. plåtarna kan anas på bilden till vänster. När det var klart skruvade jag fast durken i underredet.
Luckan på plats. Det blir ett skapligt om än lite svåråtkomligt stuvutrymme. Det blir ju ett stuvutrymme i bänken och för att komma åt under måste man ju ta bort allt man har i bänken. Utrymmet kommer väl att fylla med "bra att ha". Dvs sånt som man vill ha med ombord men som man egentligen inte har nån direkt användning för. När jag grovstädade lite senare la jag ner alla slangstumpar av olika dimensioner som fanns ombord. Men det får plats mycket mer.


När jag var på BIKAB ock köpte vinkeljärn beställde jag att de skulle svetsa ihop en vinkel av 30x30 mm vinkeljärn. Fick såga bort lite i hörnet innan jag skruvade fast den på underredet till aktra bänken i dinetten.Sågade bort så mycket som det gick av hörnet, som syns på vilden till höger, så att det blev så bra åtkomst till motorn som möjligt, men så att hörnet ändå tål att sitta på.Hade köpt teakhörnen och raka lister på Biltema. Passade till dem och limmade dit dem. Att påstå att precisionen på listerna var hög, är en betydande överdrift. Skulle jag göra en kvalificerad gissning så hör raklisterna och hörnlisterna över huvud taget inte ihop. Men för en "smedhalva" i träbranschen, utrustad med rasp, slipmaskiner och sandpapper går det ju att få till det någorlunda -om man inte har för stora krav. Konstateade under arbetets gång att teakinredningen var oljad med nån mahognyfärgad olja eller vad det nu är för nåt. Nåt drag med sandpapperet så var det borta.De gamla durkarna blev till skott inte bara runt det nya motorummet, utan också för under aktre sittbänken i dinetten. Hade jag bara tänkt mig för när jag sågade av för en av bitarna till motorummet. Skottet under sitbänken blev ett par cm för kort på höjden. Men med en bit av aluminiumvinkeljärnet på 50x50 mm löste sig problemet. Luckan till stuvet under sittbönken har varit delad i två. En kort och en lång. Den korta har legat innerst. Nu vände jag på bitarna och skruvade fast den korta biten ytterst. För att få någorlunda tätt nedåt fick jag skarva på med en bit från den gamla durken. Hela konstruktionen blev åtminstone stabil.

Fick den beställda Porolonen - ljudabsorptionsmattan - till slut. Eller rättare sagt - på dagen när jag behövde den. Eller som det heter på "udrikiska" - "Just in time"

Var färdig med allt som jag kunde förbereda och det var bara att skära till mattan, matta ner yta och torka av med rödsprit och limma dit mattan. Ovanpå alla vinkeljärn skruvade jag remsor av den gamla durken, som även täckte ut över Porolonen som skydd för änden och lite bredare upplag för motorrumsdurken.

Under durkarna limmade jag tätningslister och satte även fast dem med rostfria höftklammor, som syns på undersidan av motorrummsdurken. De två ljusa fläckarna är uttag för att durken inte skall ta i temperaturgivaren på motorn som ju var "skulden" till att jag blev tvungen att höja durken. Att det är två beror på att jag gjorde det klassiska felet - dvs - inte tänkte mig för. La durken upp och ner, mätte, ritade på, fräste och slipade bort det som behövdes. naturligtvis på fel sida. Det var bara att göra om.

Till höger anas uttagen för att bordet skall stå på undeliggande plyfa ovanpå ett av aluminiunvinkeljärnen, så att det går att kyfta på alla durkar utan att ta bort bordet. Såna saker irriterar mig alltid väldigt mycket. Tidigare var jag tvungen att ta bort det fastskruvade borde för att komma åt under den durken.

Den nya durken och även bordet på plats. Till durk köpte jag sån plywood man har och lägger på tex släpkärror. Lite rugglig på ovansidan som ger ett visst halkskydd. Det skall ju bli en heltäckningsmatta ovanpå så småningom, och det är ju bra om den ligger så stadigt som möjligt. Det dom hade hemma var 12 mm, så jag har höjt durken 15 mm i underkant men bara 12 mm i överkant. Möjligtvis lite i klenaste laget. Något svikt i de större luckorna, när man trampar på dem. Antingen får man leva med det eller så får jag förstärka dem en aning.


Avslutade durkjobbet med att montera tillbaka fotsteget som man går på när man kliver ner från sittbrunnen och in i däcksakongen. Den satt tidigare med genomgående bultar på babordssidan och med ett par skruvar på styrbord. Nu blev det tre vangsbult på vardera sida, så det blir lätt att ta loss om det skulle behövas i framtiden.
Att jag bara skulle kika på hur jag skulle börja bygga upp det nya motorrummet och den nya durken, "medan epoxyn härdade", hade jag snabbt glömt  bort  och fortsatte med durken av bara farten. När inredet i däcksalongen var klar kom jag på att jag egentligen höll på att plasta. Nu, en styv månad senare, har epoxyn i varje fall härdat tillräckligt mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar