fredag 29 oktober 2010

HR-domen

Det finns ett talesätt som säger; "Det är aldrig frågan om vem som har rätt eller fel vid en domstolsförhandling - det är frågan om vem som har det bästa juridiska ombudet"

Dom har fallit i den omskrivna tvisten mellan Bengt och Kerstin Nordé och båtillverkaren Hallberg Rassy.

Paret Norde köpte en HR37 som levererades 13 Maj 2008. Redan under hemseglingen hade de en hel del problem. När Begngt Nordé skulle ta ett hål i skrovet för en spolvattenpump delade sig biten som borrades ut. Vidare kontroll visade alvarliga delamineringsskador i stora delar av skrovet.

Bengts powerpointspresentation av problemen http://www.blekingenaturfoto.se/bat/Powerpointpresentation.pdf

Hallberg Rassy hade en annan uppfatting och ärendet hamnade i Uddevalla Tingsrätt, där tingsrätten dömde till Hallberg Rassys fördel.

Domen; http://frodeen.nu/wordpress/wp-content/uploads/20101029131544622.pdf 

Det har förekommit mycket diskuterande och spekulerande  på våra båtrelaterade diskussionsforum.


http://www.sailguide.biz/forum2/viewtopic.php?f=3&t=7601&st=0&sk=t&sd=a


http://www.maringuiden.se/forum/;thread=373827

http://forum.hamnen.se/seglar-snack/18859-hallberg-rassy-saeljer-oduglig-bat-vaegrar-ta-ansvar.html

En man som jag vet är/var på jakt efter en ny långfärdsbåt skriver i ett inlägg så här; "Och jag har kommit fram till att jag aldrig kommer att köpa en ny båt. Oavsett märke. Och ej heller en begagnad HR. För mig är alla losers i den här rättegången. Paret Nordé i synnerhet. Men även HR som vunnit ett slag men inte segern och därmed visat vilken moral de har. Och hela båtbranschen i stort."

Jag kanske skall va glad att köpt en gammal sunkig motorseglare från 1979 och inte en ny Hallberg Rassy. Dessvärre ser jag fabriken där skroven tillverkas från mitt vardagsrumsfönster.

Kan inte annat än beklaga utgången av ärendet och hoppas att paret Nordè kan gå vidare i livet.

Kanske kan det bli ett överklagande på denna, i mitt tycke, felaktiga tingsrättsdom, men det återstår att se.

Jag vet inte hur mycket Hallberg Rassys VD Magnus Rassy är bevandrad i historien, men vore han det, borde han idag som Pyrrus tänka; "En sådan seger till, och jag är förlorad."

3 kommentarer:

 1. Det är den dyraste domstolsegern någon har gjort.
  Ett av världens absoluta toppvarv när det gäller kvalitetsbyggda segelbåtat har vunnit en seger mot en familj i Blekinge och kanske sparat in 1-2 miljoner. Men vi seglare som avslutar vår seglarkarriär med att sälja villan och köpa den fulländade segelbåten kommer numera hellre se på Najad, Baltic, Malö etc som helt plötslig står för en bättre kvalitet och framförallt ett bättre mottagande vid garantiåtgärder. Fy skäms Magnus Rassy, det här är den dyraste PR-missen i företagets historia och det är en riktigt allvarlig tabbe.

  SvaraRadera
 2. Nu kan man köpa en Bavaria eller Benetau och få några miljoner över till en sommarstuga. Magnus Rassy har nog satt en av sina sista potatisar. Det som har hänt paret från Blekinge får absolut inte hända när man betalar för den absolut högsta kvaliteten som tidigare har ägts av Hallberg Rassy. Hur kan man risker att förlora sitt världsrykte och vara så korkad. Be Pappa om hjälp Magnus för här har du verkligen skitit i det blå skåpet.

  SvaraRadera
 3. Förutom att Hallberg Rassy förlorar 100-tals miljoner i goodwill-värde så kommer massor med personer med nyköpta HR-båtar låta ultraljuds-testa sina båtar och vara väldigt petiga och krävande med minsta lilla antydan till dellaminering. Detta blev en otroligt dyr seger för Magnus Rassy, vet inte om han själv har förstått att företagets största misstag har begåtts. Nästa 2-3 åren kommer att bli riktigt jobbiga och Najad kan bara tacka och ta emot.
  Deras omsättning kommer att öka lika mycket som HR kommer att sjunka.

  SvaraRadera