fredag 30 januari 2015

Vi hade i alla fall tur med vädret

är ju en ganska sliten klyscha som nästan blivit ett bevingat ord. 

Filmen som man närmast tänker på, är en barnfamilj´s äventyr under en husvagnssemester.


Som framgick av mitt förra inlägg och säkert i flera tidigare har jag under några år varit med i ett "gubbgäng" från föreningar på Smögen som har egna fastigheter. Smögens Öråd, Smögens Hembyggdsförening och Smögens missionsförsamling. Vi - nuförtiden kallat "Fixargänget" - samlas varje Onsdag kl 08.00 och jobbar med fastighetsunderhåll på de olika fastigheterna.
Det är på gång att anläggas en riktigt avloppsanläggning på Hållö så det kan bli riktiga toaletter för Fyrvaktarbostäderna, Vandrarhemmet, Kapellet och Fyrföreningens Naturrum och kanske även ett par "offentliga" toaletter.
Där Vandrarhemmet skall bygga sin hygienanläggning stod en förrådsbod. Fyrföreningen och Kapellföreningen fick boden om man tog bort den. Arbete föll naturligtvis på Fixargängets lott. Den första onsdagen i December skulle arbetet ske.

Efter en väldigt fin höst, har det ju sen var både det ena och det andra när det gäller vädret. Just Onsdagen den 3 December var det ett enastående fint väder. Kom iväg från båtplatsen alldeles för sent. 

Gubbarna stod redan på Smögenbryggan vid snusfronten är jag kom fram. En av dem tog aktertampen och la fast medans jag gick fram på aktertampen tills de klivit ombord.

  

Det var en av de bästa dagarna vi kunde fått. La oss vid Vandrarhemmets brygga i Hållö hamn.Snart var arbetet i full gång


Från början hade vi funderat på om det skulle gå att flytta boden hel, men insåg snart att det var omöjligt med de resurser som vi hade.


Taket sågades loss och flyttades åt sidan, så långt att det inte hindrade bygget av den nya hygienanlägningen. Bara taket var  oerhört tungt.Sen tog vi vägg för vägg och lades upp i högen.


Fikapausen inne i vandrarhemmets matsal var väl som vanligt den viktigaste stunden under arbetet.  När till slut golvet lagts ovan på högen var det dags för en gruppbild på gänget som nedlagt denna stolta förrådsbod.


 Längst till vänster står jag, Anders, seglare med en lite modernare fenkölad segelbåt, Torbjörn som har en Rånäsjulle, Bertil elektriker liksom jag. Att han har båt är jag helt övertygad om, men vad!? Lars som för några år sen skaffade sig en styrpulpetare. Rune, som jag ägde en Bianca 27 tillsammans med under 1980-talet. I dag har han en motorseglare Brofjorden 36.

Längst till höger står nestorn i gänget, Olle. En ödmjuk och fin man som dessutom alltid tar ansvar för det viktigaste på våra samlingar - FIKAT. När det gäller båtar och båtliv kan vi andra "slänga oss i väggen" Olle är sjökapten och har seglat på alla de sju haven. Var under många år befälhavare på en av Stenas båtar, som hyrts ut  och gick på Canadas västkust. Eftersom den var svensk båt hade den svensk kapten.


Boden var borta och vi hade utfört första delen av vårt uppdrag. Resten får vänta tills våren och det lär bli många turer till Hållö.


Trotts det enormt fina, nästan högsommarliknade vädret, var det inte många fritidsbåtar i Hållö hamn denna Decemberdag.


Efter att ha lämnat av de andra vid Smögens fiskhall , styrde jag kosan mot hemmahamnen på Springet.

Vi hade tur med både vädret och jobbet. En mer perfekt dag kunde vi nog inte ha kunnat tänka oss.
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar