lördag 6 juli 2013

Båttransport till Vänern

Under en tid har tanken funnits att sommarens segling skulle gå på Vänern. Har ju en dotter som bor i Karlstad och som köpt en sommarstuga öster därom, med kort gångavstånd till en vik av Vänern.

Tidsmässigt skulle vi nog kunna ta hela Juli i anspråk.  Fast jag hade lovat ett mindre uppdrag som jag skulle utfört på Onsdagen innan men som inte gick att genomföra då pga regn. Så det fick bli på Måndagen den 1;e. På Tisdagen den 2;e blåste det småspik - dvs kuling - och det är inte så psykologiskt att gå från hemmahamnen under de förhållandena, med tanke på besättningen - frun.

Fick således en och en halv extra dag att fixa sånt som borde va gjort för länge sen. Sent på tisdagen gick vi ner och la oss i båten. Jag vaknar ju alltid tidigt och ryggen gör sig ofta gällande och påminner en om att det nog inte hade varit så dumt att stå upp. Kokade kaffevatten och hällde på termosarna innan jag tog in kabeln till landströmmen,  startade motorn och kastade loss.Det var förstås en skitsak om jag hade kvar, varför jag gick den extra distansminuten och tömde toatanken.

Dels va vinden i stort sett stick i stäv och ganska svag och dels hade vi långt att gå och med tanke på slussningen var det bra om vi hade kunnat va i Vänersborg på Lördag förmiddag, då frun skulle ta bussen hem för några dagar. Ett par kompisar skulle komma och bo i våran källare några dar och en av hennes barndomsvänner skulle va i Kungshamn en vecka. Det är ju dessvärre så att bo på en semesterort. Alla vill komma dit på sommaren, när vi vill åka därifrån. Det känns i regel i slutet på våren att även denna sommar är körd. Sommaren blir i regel snabbt fulltecknad av en massa måsten, just pga sommaren.

Det var motorgång som gällde till Vänersborg. Frukosten intogs drivande på insidan Stora Kornö och för middagen hade jag spetsat in mig på en av kryssarklubbens bojar o Viken norr om Danholmen, väster om Häleviksstrand. Alla tre var lediga så vi högg en. Typisk 24-timmars meny. Rostbiff och potatissallad. 

Eftermiddagskaffet hade jag tänkt mig i en av kryssarklubben bojar i Hjärterösund, syd Skärhamn,men när vi kom dit fanns det inga där. Tyckte mig sen några bojar i viken  vid Sandholmen strax norr om när vi passerade, men det var inte läge att vända. 

Slank igenom lilla Jungfruhålet. Det är  lättar än att gå kringelikroken genom stora Jungfruhålet. Styrde söder runt Märskärs kummel och tog den trånga leden väster om Klädesholmen. Bron ut till Klädesholmen har en segelfri höjd på 10 meter och Thallatha kräver 10,3 meter pga vindexen och vindgivare. Det hade säkert gått att komma under bron. Får testa en annan gång.

Det hade börjat regna när vi passerade lilla Jungfruhålet och regnet tilltog allt mer. Gick in mot Rönnäng, Lite med tanke på att jag hade sett en gästhamsskylt på Tjörne Kalv. Mycket riktigt. Vi la till där och drack vårt eftermiddagskaffe, i väntan på att regnet skulle upphöra. När det så småningom gjorde det hade vi redan bestämt oss för att ligga över natten.

Fram i kvällningen hade det slutat regna och vi tog en promenad runt en liten del av än. Man blir förvånad att det kan finnas en sån grönska. En ö verkligen värd att besöka.
Passerade på utsidan Åstol där vi ofta lägger till om så bara för att fika - dock inte denna gången.Gick faktiskt för ovanligheternas skull igenom själva Marstrandshamnen - brukar i regel gå öster om Instön.Och följaktligen också genom Albrektsunds kanal.
Kommer man norrifrån är ju Nordreälv en betydligt kortare väg. Middagsrast vid Småbåtshamnen söder om Kornhalls färja. Torsdagen till ära - Ärtsoppa på burk med Vasas nya surdegsknäckebröd.


Hade fått en liten förvarning av Rune att vår gamla Bianca 27 låg i nordre älv.Hon såg precis lika dan ut som när vi sålde henne för ca 22 år sen. Namnet "Kompis Kungshamn" stod kvar på akterspegeln trotts att det varit två ägare. http://thallatha.blogspot.se/2009/12/bianca-27-kompis-1970-1991_23.html


Att passera skärmanläggningen vid Ormo var inget problem. Det enda "abert" var trafiksignalen. Vi mötte en segelbåt strax innan vi kom fram och fick grönt ljus när vi var väldigt långt ifrån. Precis när vi skulle gå igenom fick vi rött och la oss vid byggan söder om. Sen  var det rött väldigt länge. Funderade på att ringa upp, men innan jag hann slog det om till grönt. Misstänker att det är tidsstyrt och växlar mellan rött och grönt utan mänsklig inblandning

Järnvägsbron strax norr där om hade vi ned våra 10,3 meter gott om marginal till, likaså motorvägsbron vid Kungälv.Men vid Bohusbron strax innan Bohus fästning var det stopp. Man öppnade inte för nöjesbåtar under rusningstrafiken, så vi fick lugnt vänt i 2,5 timmar på att klockan skulle bli 18.00. Förtöjde i en dykdalb och Thallatha drev så småningom in i vassen.


När bron så småningom öppnade gick vi in o Kungälvs gästhamn och tog natthamn. Det fanns inte många platser. En ledig längst in, men den var grundare än 1,45. Vi la oss utanpå en båt som låg längst med bryggan och fick så småningom en båt från Brastad på utsidan.

Avgång vid 7 tiden nästa morgon.Såg inte en båt på kanalen, vare sig fritidsbåtar eller fraktbåtar. Mätte så småningom två motorbåtar strax innan Lilla Edet. Varav den på bilden var den första.

Va fruktansvärt tråkigt det är att köra motorbåt. Speciellt i kanalen. Det blir aldrig annorlunda. Inte konstigt att många köper snabba båtar. Man kan ju få "lappsjuka" mindre. Att bara sitta där och styra och det hände absolut ingenting.

Tur att man har segelbåt. Att bara ha en båt som bara går att köra för motor hade varit själsdödande.


Slussade som enda båt i Lilla Edet, och det var inga som helst problem. Tog tag med händerna i stegen och följde med upp. Har slussat för med bl.a. Elida, men det är ju en helt annan sak med en så stor båt och så många händer som kan hjälpa till. La till i Gästhamnen alldeles norr om slussen. Inloppet kom på så snabbt att vi fick kör fram och vända. Promenad i lilla Edet och middag på Restaurangen i Folkets hus. Nåt helstekt griskött med råstekta potatis. Resans hittills bästa måltid.


Strax före slussarna i Trollhättan blev vi omkörda av M/S Diana. http://www.stromma.se/sv/Gota-Kanal/Kanalbatarna/


Köpte boken "Vänern och Vättern" för ett par år sen. Där rekommenderade de att man kan lägga sig nere i de gamla slussarna, så vi gick dit och la oss för eftermiddagskaffe och en koll på de gamla slussarna. 

Första slussen öppnades år 1800

När Göta Kanal öppnades blev de  gamla slussarna för smala för de båtar som kunde gå i Göta Kanal, varför man anlade en ny slusstrappa i Trollhättan som var bredare.

1916 byggdes den nya slusstrappan som använts  idag.
I tredje slussen nerifrån betalar man kanalavgiften och i den ingår hamnavgifter i kanalens gästhamnar. 

Fritidsbåtar får inte gå i kanalen mellan Lilla Edet och Vänersborg mellan kl. 19.00 till kl. 09.00. 


Vi lämnade Trollhättan prick kl, 09.00 och det var gott när motorbåtsåkandet var över och vi kunde lägga till i Gästhamnen i Vänersborg.

4 kommentarer:

 1. Önskar jag kunde vara med
  Kalman

  SvaraRadera
 2. Jag tror vi mötte er när vi var på väg till Åmål.
  Vi var 8 segelbåtar från västkusten som seglade drygt två veckor på Vänern.
  /Westcoast

  SvaraRadera
 3. Venter med spenning på nye beretninger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren.

   Det var en mycket intensiv tid i Vänern. Det hände så mycket saker hela tiden och det har inte blivit bättre sen vi kom hem. Dessutom har väl min skrivklåda avtagit, men jag har en hel del att berätta om vår Vänerseglats så det kan nog bli ett och annat inlägg i ämnet så småningom.

   Radera