fredag 7 september 2012

Solcellsspayhood

Ja dessa rubiker. Så man kan få till det.

Skjutluckan till däcksalongen på Thallatha är inte som på de flesta andra båtar. Varför skulle den vara det när mycket annat är annorlunda. Att saker och ting är annorlunda än vad det brukar va, kan många gånger innebära att det är bättre - dock inte i detta fallet.Visst - då sjutluckan går in under däcksalongstak blir det ju en mycket större slät yta och heller inget luckgarage som tar bort sikten. Det är ju bra, men när det regnar mycket hinner inte vattnet att rinna undan, utan det rinner in på ena soffan till dinetten och på pentryt. Nu kunde jag inte hitta nån bild på luckan stängd, men principen framgår ju. Solcellspanlen som sitter framför skjutluckan är bara provisorikt monterad. Jag har kommit på var och hur jag skall montera den permanent, så det kommer nog att ske ganska snart - inom de närmsta åren.

Funderade ett tag på att göra en fast "doghause" i glasfiber, som jag gjorde på min havsfidra. Fast det skulle ju bli ganska stort med mycke vindfång och vindfång har ju överbygget ändå.

För ett par år sen när problemet var akut vid ett tillfälle, sålde Hjertmans ut solcellspaneler till ett bra pris. Fick för mig att en av storlekarna skulle passa precis, så jag fick svärsonen Johan i Karlstad åka vägen om Hjertmans Karlstadsbutik och köpa en. Johan skulle komma till Kungshamn nån dag senare. Det visade sig att panelen var en aning för liten och mitt projekt gick i stå.

Det var ju "Öppet varv" på Orust 24 -26 Augusti. Var ju en hastig sväng om ifjol på vägen hem från Göteborg och tyckte det var en mycket trevlig mässa, så jag ville gärna åka dit i år igen.

Hemkommen från vår fyra dagars segling på Onsdag. Mest beroende på skitväder som skulle komma på Torsdag. Passade på att visa mig på jobbet den dagen. Min närmaste arbetskamrat eller om det är chef brukar va tillstädes då och vi brukar drika kaffe tillsammans. Det kan ju va bra att informera om ens kommande arbetsinsatser (eller brist på) för den närmsta tiden.

Fredagen vigde jag för "öppet varv". På väg till Orust åkte jag vägen om Thallatha för att ta några mått - utifall att. När jag var på "Allt för sjön" i Stockholm i vintras sålde man ut solcellspaneler tokbilligt. Var på vippen att köpa ett par men "sattrade" mig. Kanske kunde det finnas nåt liknande erbjudande på "Öppet varv".

Hade tagit med mig den solcellspanel jag hade köpt tidigare ner till båten. Medan jag mätte och funderade kom jag med ens på hur jag skulle göra - en teakram - så var de flesta problemen lösta pga att den befintliga solcellspanelen var en aning för liten.

Åkte först till Henån och tittade på träbåtarna. På utsidan hälsade en eka och en liten tändkulemotor välkommen till "Västkustens Träbåtsförening.Inne i hallen fanns några nybyggda träbåtar i full skala och en massa modellbåtar av olika slag.
Vid bryggan både motor och segelbåtar i trä. Det fanns ju massa plastbåtar från en del olika utställare, men dem tittade jag inte ens åt. Sen åkte jag till Ellös.På Ellös blev det mest tjöt med ett par försäljare av elutrustnig om hur jag skall bygga upp mitt elsystem. Dvs den viktiga delen med batterier och laddning. Det finns ju en del olika sätt på hur man kan göra. Fick faktiskt några bra och som jag tycker vettiga tipps. När en försäljar, efter att man förklarat vad man har för utrustning, säger använd det du har, det är  bra grejer och kompletera med det och det, då tror jag de vet vad de talar om. Hade ha bara varit försäljare så hade han föreslagit att köpa  allt nytt av hans egna propdukter.


Sen lite koll på lite andra prylar. Några tokbilliga solcellspaneler såg jag inte. Inte några fendrar heller som jag tänkt köpa, och inte några luckhållare eller gångjärn som passade min solcellskonstruktion.

En lite halvhjärtat koll på en del av båtarna innan jag åkte hemmåt. 
Det blev en sväng in på Biltema på vägen hem. Några luckhållare hade de inte, men både passande fendrar och billiga "rostfria" gångjärn.


Väl hemma i Kungshamn åkte jag vägen om min bod och hämtade lite teak. Hade egentligen tänkt sticka ut och segla  lördag, men min solcellssprayhood låg där och krävde uppmärksamhet. Lördagsförmiddagen tillbringade jag i "snickarboa" och naturligtvis lite åkande fram och tillbaka till båten mm.

Det tar förfärligt mycket tid att skaffa grejer. Det enda jag inte  fick tag på var hållare som skall hålla luckan i öppet läge. Fanns inga lämpliga vare sig på "Öppet varv" , Biltema eller på Nordens  Skeppshandel.


Monterade min skapelse efter middag inklusive den elektriska inkopplingen.  Gummicord fick bli tillfällig luckhållare. När jag får tag på de luckhållare jag vill ha, så blir det en tur till Rössy Kapell för ett par små trekantsbitar i kapellväv som skall täta på sidorna.

Ägnade resten av dan att plocka i ordning i båten inför den kommande seglatsen.

1 kommentar:

  1. Hei,

    Det er eksakt samme problem ombord på Pauline. Jeg trodde det var ordnet på senere modeller. (Pauline er etter det jeg vet prototypen til F28CS) Jeg tok ned solcellepanele fra rufftaket da jeg malte rufftaket hvit. Her kom du med løsningen som jeg har fundert på de siste ukene. Det lønner seg altid å følge med på dine gode ombygninger av Thallatha.

    Karl Erik

    SvaraRadera