lördag 31 oktober 2015

Årets sista tur

I år har jag tänkt ta upp båten några månader under vintern för att kunna göra vissa arbete. Så bortsett från transporten av Thallatha från båtplatsen till upptaget, borde den nedan beskrivna turen va den sista i år.

Var till Tryggö för några dar sen med barn och barnbarn och trodde då att den turen var den sista, så man kan ju aldrig va riktigt säker.

Ägnar allt för mycket tid åt att "tjöta" på Marin Guiden. Hade jag använt den tiden åt att skriva blogginlägg, så hade det blivit långa inlägg i bloggen varje dag.

Inlägget nedan skrev jag på MarinGuiden även om jag först tänkt skriva den här - håll till godo.

  Vice Amiral
 • Medlemmar
 • 1 024 inlägg
 • LocationKungshamn
Postad 20 minuter sedan
Bosse, den 31 Okt 2015 - 08:40, skrev:

Thallatha, den 30 Okt 2015 - 18:35, skrev:
Kunde ju naturligtvis inte låta bli att gå in och läsa vad du hade skrivit när det dök upp ett nytt inlägg i tråden.

Fick se din "devis" under dina inlägg, som jag inte lagt märke till tidigare.

Min variant, för att rättfärdiga mina tidsmäsiga tillkortakommande lyder;" Uppskjut alltid till morgondagen, vad du borde gjort i förrgår".:ph34r:
Då blir det inte mycket gjort, eller?

/B


Både ja och nej

För gårdagen hade jag stora planer. Sent på Torsdagskvällen ringde en kompis från Hunnebo och frågade om jag kunde ta med ett gäng ungdomar till Hållö. Såg genast en tjangs att slippa ifrån det "tråkiga" jobb som jag förutsatt mig att göra på fredagen och skjuta det på framtiden. Jag vet med bestämd säkerhet att vissa jobb tar ingen ifrån en.

DSC_0619.JPG

Klockan 10.00 embarkerade gänget Thallatha och jag gick rakaste vägen till Hållö. Dvs den smygvägen mellan holmar och skär som jag brukar gå när jag går direkt från båtplatsen till Hållö.

Prognosen var betydligt bättre än vad vädret var i verkligheten. Molnen var heltäckande och vinden betydligt starkare än vad som utlovats.

DSC_0620.JPG

La till vid vandrarhemmets brygga i "Hållö hamn" i stället för i stället för den andra hamnen vid fyrbyn, där jag normalt brukar lägga till när vi är på Hållö vintertid. Det var lite mer lä i "Hållö Hamn". Ringde Qulan - vaktmästaren på vandrarhemmet - och talade om att lagt mig där, uti fall att det skulle komma nån båt med gäster.

DSC_0621.JPG

Gänget skulle dricka kaffe i Kapellet efter rundvandring på ön och jag skulle gå dit upp en stund. När jag talade om det sa Qulan, att han hade satt på värmen för att det varit ett gäng i Kapellet för ett par dar sen, men att han inte hunnit sätta ner värmen och bad mig göra det innan vi åkte hem.

DSC_0626.JPG

Gick förbi vandrarhemmet, på väg upp mot Kapellet, och förbi den plåtmodell av briggen "Blue Bird" som står vid vandrarhemmets sydvästra gavel. Briggen Blue Bird av Hull är ju central i Evert Taubes lite sorgesamma och mollstämda visa och som, enligt visan, förliste strax väster om Hållö.

"Det var Blue Bird av Hull, det var Blue Bird en brigg
Som med sviktade stumpar stod på
Över Soten i snöstorm med nerisad rigg
Själva julafton sjuttiotvå"


Visor som är skrivna i molltonarter är ju nästan alltid vackrare och innerligare än visor som skrivits i dur.

Nu är ju visan om Blue Bird ingen återgivelse av en historisk händelse, utan konstnärlig sammanvägning av flera olika händelser. Blue Bird var ingen brigg, även om en båt med det namnet råkade ut för en olycka, fast lite längre norrut (enligt uppgift). Det är inte ens säkert att den var från Hull. Nymf - en annan båt vars skeppsbrott har inspirerat till visans tex - hade väl kanske inte varit nåt bra namn i sammanhanget.

Nån Karl Stranne från Smögen lär ju aldrig ha funnits på Smögen. Däremot är ju "Strannesläkten" på Smögen, en stor och känd släkt.

DSC_0632.JPG

Från Vandrarhemmet till fyren, kan man följa de vitmålade stenarna som märker ut en skaplig väg. Det är ju inte allom givet att kunna konsten att "springa i berg". Springa och springa. Nu för tiden springer man väl inte så mycket, utan det handlar väl mer om att stappla sig fram. Fast ögat finner ju fortfarande alltid en bra väg över bergets kullrighet.

DSC_0634.JPG

I Kappellet avnjöts kaffe och en andakt med sång och spel innan det var dags att sätta ner värmen och gå tillbaka till båten. 

Om turen till Hållö gick en sån rak väg som det över huvudtaget går, gick hemfärden i en betydligt krokigare omväg. Hade ett par förslag på alternativa hemvägar. Vill ju helst inte gå samma väg om det går. Det samfällda valet från passagerarna blev en tur längst in i Smögenhamnen. 

000DSC_0188.jpg

Dessvärre är jag ibland inte så bra på att komma ihåg att fotografera, så bilden är en "arkivbild" från 31/12 2014, när jag var inne och vände på samma ställe som i går.

Så det där med att kunna skjuta upp till morgondagen, vad man borde gjort i förrgår är inte alltid fel. Det gäller att gripa dom tillfällen som dyker upp. Arbeta de har man alltid få gjort tillräckligt - och om man inte hinner med det man "borde" få gjort - då kan det kvitta.:)1 kommentar:

 1. Thanks for sharing that information with us really informative.. Keep posting and I'm waiting for your
  upcoming response..Thanks
  Darsen

  SvaraRadera