tisdag 30 augusti 2011

Öppet varv

Det kom  ett mail. 

Det gör det ju varje dag. En del väntar man på. En del går i papperskorgen bara man ser avsändare och rubrik. En del sorterar tom webbläsaren, eller vem det nu är, bort - innan jag ens sett det. De finns ju sedan i en särskilld mapp som jag får tömma själv.

Detta mailet kom från SXK´s Västkustkrets, som det brukar göra med vissa mellanrum.


Hej!

Hoppas att ni alla har haft en härlig sommar med mycket båtliv och avkoppling. Nu är det augusti och dags för Öppna varv på Orust och Nimbusdagarna i Långedrag där vi från Västkustkretsen kommer vara med. Det är öppet 26-28 augusti kl 10,00-18,00 på båda mässorna. 

I våra montrar kommer du bl a kunna köpa flaggor, loggböcker, naturhamnspärmar och böcker. Du kan också ställa dina frågor och om du inte redan är det, bli medlem. Vi uppskattar kontakten med alla medlemmar och de intressanta samtalen som uppkommer i montrarna.

Våra medlemmar Deborah Shapiro och Rolf Bjelke kommer vara med på Öppna varv och lansera sin nya bok Vildmarkshav. De har en egen monter på mässan så missa inte att söka upp även dem.

Varmt välkomna till oss på Orust och i Långedrag till helgen.

Ni kan alltid kontakta oss via hemsidan www.vastkustkretsen.se via mail vastkustkretsen@sxk.se eller via telefon 031-690069.

Nu är det snart dags för höstens 12- och 24-timmarsseglingar som går av stapeln helgen den 2-4 september. Det blir i vanlig ordning middag på Dyrön efter 24-timmarsseglingen på lördagskvällen och där finns fortfarande platser kvar. Missa inte detta utan gå in och anmäl er på www.24-timmars.nu

Vänliga hälsningar

Sv Kryssarklubben Västkustkretsen
Talattagatan 24
426 76 V Frölunda
031-690069


För dem som läst mina inlägg om de båtmässor jag besökt kommer kanske ihåg att jag inte är speciellt intresserad av dylika tillställningar - trotts att jag har besökt en del båtmässor de senaste åren. Det är knappt nån båt som jag är intresserad av och man försöker kränga en massa krimskrams - eller heter det kanske båttillbehör. Trångt och mycket folk. I alla fall för många för en annan som är en aning folkskygg. Det enda som jag fann tilltalande i det som mailet nämnde var väl besättningen på Northern Light - Deborah Shapiro och Rolf Bjelke. 

Hade ett par ärende i Göteborg på Fredagen. Kunde åka hemåt betydligt tidigare än jag räknat med. Vid avfarten på motorvägen mot Stenungsund fick jag en impuls att köra vägen via Ellös. Det är ju om inte annat en trevlig väg att åka som omväxling till motorvägen.


 Var ganska lätt att få parkeringsplats ganska nära HR´s varv och inträdet var ju gratis - det är inte mycket som gäller båtar som är det.
Många båtar som verkligen trängdes i hamnen.  Tror det var Christoph Rassys egen båt 62-fotaren "Bamse" som låg inbackad  mellan kajen och benet till sjösättningskranen. Kunde inte låta bli att fråga en av HR´s personal om det verkligen gick att få in den sjövägen. Jo då - tom en liten större båt, men då fick det inte ligga nån båt på pontonbryggan mitt emot.


På nåt sätt känns det bra att min största båt bara är 28 fot.


Ett antal  tält för utställare av båttillbehör fanns uppställda mitt på planen. Tog en promenad runt bland utställarna. Kollade lite på montern för Onmar. Företaget säljer beslag av olika typer. Tittade speciellt efter lås till skjutdörren till Thallatha. Den har ju en speciell konstruktion och har med tiden blivit allt besvärligare att öppna. Killen som stod i montern visade sig va den från företaget som jag resonerat med på Maringuiden.se för ett tag sen.


Den ende personen som jag kände igen av besökarna var Conny Stensson, ordförande i Sotefjordens segelsälskap i Hunnebostrand. Besättningen i Kryssarklubbens monter var ju kända sen tidigare och jag passade på att "tjôta" med dem en stund. Det Göteborgska slangutrycket tjôta kan möjligen, enligt länken till vänster härstamma från det engelska uttrycket "chat".   Så hade vi varit norrmän hade vi väl sagt tjôta i stället för chatta.
Kollade också lite på Flexiteak och stannade till vid en demonstration av en "bojfångare" Det kanske inte är så dumt, när man har alldeles för stor båt och börjar bli gammal och stel. Ångrar nästan att jag inte köpte en dylik


En snabb promenad runt kajen för en översiktlig koll på båtarna. Jag är väl inte speciellt intresserad  av alla nya båtar och inte heller direkt nyfiken och det var inget som jag såg som drog till sig min uppmärksamhet. 


Det gjorde däremot Deborah Shapiro och Rolf Bjelke som hade en monter och sålde sina böcker om  seglatser som de gjort i farvattnen runt Antarktis. Fick en trevlig pratstund med dem och köpte deras senaste bok "Vildmarkshav".
"Vildmarkshav" handlar om en 10 år lång seglats i Södra Oceanen, under vilken man seglade 84 651 diastansminuter. Boken har ett stort antal bilder. Jag har bara skummat igenom den. Det skall bli intressanatt läsa den ordentligt. Boken hade kommit från förlaget samma dag och den fanns då inte att köpa i bokhandel.

Det var trevligt att få den signerad.

I boken stoppade man också en liten reklamlapp för visning av deras senaste film som handlar om seglatsen till Södra Oceanen. Programmet för filmvisningarna finns att läsa på deras hemsida http://www.northernlightsail.seDen visning som ligger närmast till för mig är i Lysekil den 13 Oktober kl. 19.00 i Folkets Hus.

Läste med stor behållning deras förra bok "Vinterskepp", för ett antal år sen. Boken handlar om deras seglats till Antarktis 1982 - 84, när de lät båten frysa inne under den Antarktiska vintern.

Blev, på väg från Northern Ligths monter, "antastad" av en försäljare från Ultraglozz som bl.a. sålde polish. En mycket trevlig försäljare - som de ju ofta är. Nu hade jag ju redan annvänt hans produkt på rekommendation från Nordens skeppshandel på Smögen och fann vid användandet att det var en mycket bra produkt, som jag kommer att använda igen. Så det ämnet var snart avklarat.

Passade på att informerade honom om, i skrävlande ordalag, att Hallberg Rassybåtarna inte alls byggdes på Ellös utan hemma i Kungshamn. Det måste ju betyda att de är "hemmabygge", vilket jag brukar kalla dem till de olika ägarnas stora förtret. Ett påstående som han först inte trodde på, varpå jag släpade med honom till ett par av HR´s personal som visade en av HR-båtarna. De bekräftade det jag sagt - om än i något modifierad form.

Sen fick både försäljaren och HR-personalen en liten historielektion om HR´s skrovtillverkning i Kungshamn. Jag hoppade dock över detaljerna kring när Porali Marin över en natt hamnade i Christoph Rassys händer.

Trotts min något obstinata inställning till båtmässor måste jag erkänna att Öppet Varv - åtminstone den del som hölls på Hallberg Rassys område på Ellös - nog var  den trevligaste båtmässa jag varit på. Många segelbåtar och även en hel del motorbåtar för dem som är intresserade av det. Lagom många utställare av båttillbehör och det var ganska överskådligt. Dessutom var det inte så många besökare under den styva timmen innan stängningsdags på fredagen, då jag var där. Misstänker att jag nog kommer att besöka mässan även nästa år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar