torsdag 26 januari 2012

Årets första seglats

Ur seglingsynpunkt var sommaren 2010 en av de sämsta somrarna under mitt snart 50-åriga seglarliv. Jag fick inte båten seglingsklar förrän i slutet på August och då hade jag bara fyra dygn att segla till mitt förfogande. De dygnen blev det skitväder med kulingvindar och upp mot stormvindar nån natt. Dessutom inträffade lite andra saker som inte gjorde seglatsen bättre. Däremot hade jag under vintern 2010 fått gjort väldigt mycket arbete på Thallatha.

Året 2011 blev ur seglingsynpunkt  ännu sämre. Hade tänkt att jag under vintern 2010/2011 skulle gjort klart det jag påbörjat året innan. Men det kom så mycket annat i vägen att det jag lyckades åstadkomma var minimalt.

En sak som jag konstaterade under de få färder som jag var ute på sommaren 2011 var att kraften på motorn var mycket sämre än första året jag hade Thallatha. Att låta rengöra propellern gjorde ju väldigt gott. Båten hade ju legat i hela vintern. Propellern var kraftigt beväxt, medan skrovet var skapligt rent enligt den dykaren som hjälpte mig.

Thallatha har ju en motor på 25 Hk från 1979, en MD11C, som sitter under sittbrunnen. I stället för ett backslag sitter en hydralpump. En hydralmotor som står i förbindelse med proppellern med en rak axel sitter under durkarna i däckssalongen. 

En märkbar försämring av kraften från motorn har skett under de år jag haft Thallatha. Dessutom har det hela tiden läckt hydralolja, så att jag fått fylla på nästan varje gång jag skall ut. Fört en diskussion med en del andra båtintreserade om problemet under det senaste året, speciellt med Stefan, som jobbar på en firma som är duktig just på hydralsystem. (skrev först kompisar i stället för båtintreserade. När inlägget plublicerades länkades ordet till en kontaktsite. Ändrade till vänner och bekanta men med samma resultat - dåligt tycker jag att lägga in den typen av smygreklam som jag inte vill ha på min blogg)












Anders - innehavaren av firman var nere och tittade i Thallatha här om dan och vi resonerade kring olika lösningar. Renovera hydralsystemet hade ju varit nödvändigt. Eventuellt även att byta den gamla svårstartade motorn. En ska som jag funderat på va om det inte gick att sätta in en motor under durkarna inne i däcksalongen och få en rak axel till propellern. Motorn och oljetanken fick i så fall byta plats. Har mätt själv vid något tillfälle, men det kändes tveksamt om en ny motor skulle få plats.

När Anders fick se utrymmet under durkarna trodde han att det skulle gå. Efter att ha besökt båten ytterligare en gång med de exakta måtten var han helt övertygad. Vi bestämde att jag skulle köra ut båten till hans verkstad och plocka ur oljetanken så att vi kunde se att det inte var något dolt som kunde ställa till "vrångel"












Hade haft på ett oljefyllt element i motorrummet ett par dar och gav en lite stänk med startgas. Det senare hade kanske inte behövts för motorn startade direkt. När jag var nere för ett par dar sen gick det inte att få igång motorn alls.


Kastade loss och styrde ut ur Springets småbåtshamn för första gången detta året.











När jag passerat kummeln vid Tångens badplats, rullade jag ut genuan och gick på halvind genom sundet. Sommartid är  det avspärrat med en flytbrygga.











Fick nästan plattläns när jag föll av till västlig kurs. Tôllar ô Seiels fiskebåt Asta låg på sin plats.



Seglade förbi Asta och Tångenbryggan. När jag jobbade som elektriker i början på 1970-talet och skulle jobba på en båt från Fisketången bvar alltid frågan; "ligger dom på bryggan eller i hamnen". Bryggan var bryggan på bilden ovan, där Asta ligger kvar som enda fiskebåt sen många år. Så är ju Asta också en museebåt.   

Låg fiskebåten i "hamnen" var det den hamn där Springets småbåtsham upptar den norra delen. Idag är det Tångens hamn som har flest fiskebåtar i kommunen, även om även de återigen börjar minska i antal. 












Höll mig för en gångs skull i den markerade farleden och tog fyren "Kôlebôn" om babord. Hållö med sin fyr syntes en styv distansminut i sydväst i den nedgående solen.












Smögen syns rätt föröver och fyrarna Gravarne övre och nedre som skymtar på bilden till höger utgör enselinjen för farleden in i "Gapet" öster om Hållö












Nu var det ju inte den berömda Smögenhamnen som var mitt mål, utan den lilla ränna som jag tror man kallar "Tobakshålet". Det ligger rakt i stäven när man kommer från Tångerönnan. Jag rullade in genuan och gick för motor in i det smala hålet. Så modig är jag inte så jag vågade segla plattläns ända in.   Har aldrig varit inne i den rännan med båt tidigare. Dessutom var det lågvatten va ca en halv meter under normalnivå enligt SMHI´s mätstation på Smögen http://www.smhi.se/kunskapsbanken/oceanografi/havspeglar-1.13444


Och så vattenståndet för de olika mätstationerna inkl Smögen http://www.smhi.se/vadret/hav-och-kust/havsobservationer/havsvst_tab.htm












Det kan kännas lite kymigt att gå in på ett helt okänt ställe. Dessutom hade jag bottenkänning två gånger precis det sista innan jag kunde lägga mig utanpå båten som låg vid Olofssons Marinteknik. http://www.marinetec.se/


Oavsett. En härlig seglats. Årets första.

1 kommentar:

  1. härligt - att båtsäsongen redan är här

    Marre
    http://www.myrablogg.rodarummet.net/#home

    SvaraRadera