Var och arbetade i ett hus intill Smögenbrygga. Vid "snusfronten" låg Olof Ottossons båt och han och Bobo Syversen höll på att ta ner storseglet.
Gav dem ett handtag att ta iland seglet på bryggan och vika ihop det för vidare transport till Bobos segelmakeri som är inhyst i ett hus ett stenkast från bryggan.
Syversens segelmakeri eller som det heter idag UK-Syversen, flyttade ju för ett tag sen till Göteborgstrakten från sina lokaler på Kleven
I samband med flytten hittade man en del gamla anteckningsböcker med skisser och uppgifter på beställningar på segel från den tid då Syversens segelmakeri låg på Smögenbryggan, några meter från snusfronten.
Bobo fick böckerna och när han tittade i dem fick han se mitt namn. Han bad mig komma in på segelmakeriet när jag gick för bi.
Hade lite svårt att hitta info om företaget men här är adressen till hemsidan. http://www.sailors.se/
Hade lite svårt att hitta info om företaget men här är adressen till hemsidan. http://www.sailors.se/
Företagets mest trogna medarbetare och förste kundmötare fanns som alltid på plats på utsidan huvudentren. Möjligtvis att han kan fatta posto alldeles på insidan dörren är det är riktigt svinkallt ute och definitivt ingen väder ens för en hund.
Segelmakarn själv satt bakom symaskinen och höll på med en mindre justering av Olofs storsegel.
Han gick och hämtade anteckningsboken. Den var påbörjad i oktober 1967
När han bläddrade i boken fick jag se en annan beställning på ett segel till en J10 från SMU i Kungshamn. Det var till en av de två scoutbåtarna jag hade ansvar för. Jag hade kryssat genom Tångenränna och när jag gick överstag brast fiolstagspridaren pga ett gjutfel i mässingen. Vantet lossade därmed och masten bröts av vid däcket.
Scoutkåren köpet en ny mast och nya segel. Den gamla masten reparerade jag och monterade på den gaffelriggade bohusjullen Bris, vars storsegel av bomull hade skörat.
När jag började bygga min PoP16 på hösten 1967 var bland det första jag gjorde att beställa segel av Bobos pappa Ingemar. Anteckningsboken var den orderbok och segelritning som behövdes. Idag "behövs" det ju betydligt mer sofistikerade tekniska utrustningar för att överhuvudtaget kunna utföra något i ett förtag.
För en kunnig segelmakare skulle det naturligtvis gå ann att sy ett segelställ till en PoP16 enligt uppgifterna i boken. Fast med tanke på de nya materialen och de hårda krav som kappseglare idag ställer och kanske därmed många nöjesseglare med för den delen, behövs nog den nya tidens teknologi. Det är ju andra tider än när Bobbos farfars far 1888 startade sitt segelmakeri på Smögen.
Seglet jag köpte uppfyllde helt mina krav. Att det ser ut som det gör på en av de få bilderna på båten med seglen uppe får vi skylla på fotografet. Troligtvis håller vi på att gå över stag. Storseglet har just slagit över men inte fyllts och vi bräcker fortfarande med focken.
Det är jag som sitter till rors. Vem det är som är med ombord kommer jag inte ihåg och inte vem som tog bilden heller.
Bilden måste i varje fall va från sommaren 1969. Sidorna på ruffen är klädda med mahognyplywood, vilket jag gjorde våren 1969. När jag byggde båten vintern 1967-68 var ruffen av furuplywood som jag hade laserat åt mahognyhållet. Det såg inte riktigt "pent" ut så jag klädde ruffsidorna. Seglade med båten två sommrar 1968 och 1969, sen kom den beryktade höststormen och båten slet sig och blev illa skadad. Seglen som låg i ruffen försvann.
Tack Bobo för att du visade mig min första segelbeställning. Så här blev det senaste seglet du sydde om för mig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar