Skrev i ett tidigare inlägg som handlade om havsfidror och att en person "lånat" en bild av min havsfidra när den låg i "spiltan på Landlösa"och lagt in på sin hemsida när den;
"Jag brukar göra en mapp med bilder för varje inlägg, för att i viss mån kunna hålla en viss ordning. Mappen har samma namn som inlägget i fråga. I mappen för inlägget "Havsfidran - "DIS" 1991 - 2001" fanns en bild från en gång när vi låg i den trånga viken på Hamnerö - Väderöarna. Hade väl tänkt att ha med den i inlägget, med glömde nog bort den. Synd - för det är en "pen" bild. Dessutom har den sin egen historia, men det kan jag kanske ta vid ett annat tillfälle."
Hamnerö ligger ju inom ögruppen Väderöarna, ca 12 distansminuter nordväst om Kungshamn och ca 5 distansminuter väster om Hamburgsund. Under många år var ett årligt besök på Väderöarna ett "måste" för mig. Nu var det länge sen jag var där.
Det sägs att Väderöarna har lika många holmar och skär som året har dagar. Väderöarna består av tre delar. Öarna runt Storön (lotsplatsen), öarna runt Väderöbod (fyrplatsen), samt öarna runt Skålholmen / Hamnerö.
Inom stora delar av Väderöarkipelagen är det olika typer av fågel- och sälskyddsområde. Det finns ju utmärkt i båtsportkortet - olika regler för de olika områdestyperna. På Storön finns ett vandrarhem och i en byggnad strax norr om ett "naturrum" som informerar lite om djur och natur och om livet på Väderöarna i gångna tider.
Skrev en gång i ett inlägg på Maringuiden.se till en som frågade om olika ställen att åka till med egen båt från Hestrand, beträffande att gå ut till Väderöarna så här; "Förutsätter att du har ett sjökort över området och åtminstone en kompass och kan använda det. Sen är det bara att vädert är någolunda stabilt. Och att det inte är allt för mycket tjälskott på vägen dit ut." Och visst kan det bli "gropigt" ut till öarna som ligger ute i havet långt västerut. Men det inträffar ju även ibland att havet ligger nästan spegelblankt.
Inom den del av Väderöarna som ligger i sydost har Kryssarklubben en av sina rundningsmärke för 24-timmarssegling, punkt nr 63. En linje 2 kabellängder ost från Skålholmens fyr.
Vid Gåsholmarna finns en skaplig naturhamn, som är dubbad av SXK-väst´s Hamn och Ankarplats Kommittén (kallad HAK).
Har vid nått tillfälle legat i den sydvästra viken på St Klåvskär. Sist jag var inne där var sjön så orolig att jag valde att gå där ifrån.
Och så har vi ju Hamnerö.Och det var ju om den ön inlägget skulle handla.
Första gången jag var på Hamnerö var i mitten på1980-talet. Vi hade legat ett par dar på Storön, som ju är den ö som man oftast tänker på när man säger att man skall segla till Väderöarna. På den tiden seglade vi en Bianca 27. Vi hade ju läst om Hamnerö, bl.a. i Kaj Hartelius bok "Tistlarna -Strömstad" och ankrade i viken norr om ön och rodde iland med dingen. Det finns ju ett par stugor på ön som förr användes av fiskare som låg på Väderöarna och fiskade. Det var ju en bra bit att segla hem och det var naturligtvis bar att kunna övernatta på ön.
Första gången jag var på Hamnerö var i mitten på1980-talet. Vi hade legat ett par dar på Storön, som ju är den ö som man oftast tänker på när man säger att man skall segla till Väderöarna. På den tiden seglade vi en Bianca 27. Vi hade ju läst om Hamnerö, bl.a. i Kaj Hartelius bok "Tistlarna -Strömstad" och ankrade i viken norr om ön och rodde iland med dingen. Det finns ju ett par stugor på ön som förr användes av fiskare som låg på Väderöarna och fiskade. Det var ju en bra bit att segla hem och det var naturligtvis bar att kunna övernatta på ön.
Saxat från www.hamnerö.se/
"Stugorna på Hamnerö är öppna för alla som vill besöka dem. Det går också bra att övernatta där, men aldrig längre än en natt i taget. Syftet är att de ska vara tillgängliga för dem som vill besöka dem eller behöver söka skydd.
Kville hembygds- och fornminnesförening höll dem i stånd mellan 1962 och 1992. När stugorna återigen stod inför en genomgripande renovering 1992 avsade sig föreningen ansvaret och delägarna i Södra Väderöarna återtog då stugorna och även ansvaret för upprustning och underhåll med ekonomiskt bistånd från Bohusläns museum, Länsstyrelsen och från privatpersoner.
Lämna stugorna som du fann dem! De är två pärlor i kustens kulturarv."
Jag hade under 1990 talet en havsfidra som sticker 110 cm. Vi var på Väderöarna vid ett tillfälle och tänkte återigen besöka Hamnerö på vägen hem. Förra gången vi var där ankrade vi bara tillfälligt i den norra bukten och vi rodde iland. (vid det röda - av mig ditritade - ankaret i sjökortsskissen nedan) Jag visste ju att det finns en djup vik på öns södra sida i var inre ände stugorna ligger. Jag har i omgångar läst Kaj Hartelius klassiker "Tislarna - Strömstad", och visste att han skrev något om ön, men jag var så dum att jag inte tog fram den, och läste trotts att hade den ombord.
När jag rundade den sydliga udden från väster, gick jag på det grundet som ligger på utsidan udden, men som inte syns i sjökortet. (ungefär vid det röda krysset jag ritat in i sjökortsbilden ovan) När jag skulle gå in i viken var det en aning grunt, men med hjälp av den encylindriga sjuhästars trötta Volvo Pentan lyckades jag trycka mig in i viken. Vände båten inne och la mig längs berget på vikens östra sida. (vid den röda pilen) Där låg vi väldigt fint.
Götteborgs brandförsvars grodmän brukar ligga på Väderöarna och träna dykning. Denna dagen var två grodmän med familjer på Hamnerö för sol och bad. Det är deras röda gummibåt som syns vid stranden längst in i viken. De passade på att låta fruarna prova på att dyka och de simmade förbi vår båt. När de kom upp kom den ene bort och talade om att jag hade 10 cm vatten under kölen och att det var grundare längre ut.
Under tiden vi låg på Hamnerö läste jag vad Kaj Hartelius skriver om ön. Boken ligger i båten även nu, men det står ungefär så här;" Se upp för grundet utanför udden. Segelbåtar avrådes från att försöka gå in i viken, men kan ligga längs berget utanför - på insidan grundet. Grundgående motorbåtar kan gå in i viken och förtöja längs berget."
När vi skulle gå väntade vi till det blev högvatten. Det finns ju en liten skillnad på ebb och flod även på västkusten, fast det rör sig nog bara om ett par dm. Det visade sig att det var minst lika svårt att komma ut som att komma in. Jag la en lina i en av kryssarklubbens dubba på utsidan viken. Med lite krängning, Volvopentan på högvarv och med hjälp av linan lyckades jag med viss möda dra mig ut med ena skotvinchen.
Att övernatta i stugorna på Hamnerö kan nog va en upplevelse.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar